piątek, 4 października 2013

Dietetyczna ryba po grecku


Ostatnio mnie naszło na rybę po grecku, ale postanowiłam przygotować jej zdrowszą, mniej kaloryczną wersję. I wiecie co? Wyszło pysznie! Zmieniłam po swojemu ten przepis. Polecam, tym odchudzającym się i nie tylko :)

Składniki:
  • 6 filetów ulubionej ryby (np. karp, sandacz, dorsz)
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 puszki pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka
Przygotowanie:

Filety rybne rozmrozić i oprószyć przyprawami. Włożyć do garnka i zalać pomidorami z puszki. gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Po tym czasie rybę wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Dorzucić do soku z pomidorami w której gotowała się ryba. Marchewki, pietruszki i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka z sokiem i cebulą. Doprawić do smaku ziołami. Dusić przez około 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać dokładnie. Gotowy farsz wyłożyć na płatach rybnych. Po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. Justko nigdy nie robiłam ryby po grecku, ale tą Twoją wersją to mi narobiłaś smaka i muszę spróbować.
    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj święta już coraz bliżej ;) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super! kocham rybę po grecku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  6. dobry pomysł, ja też zawsze rybę gotuję

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo ale fajna miseczka :) uwielbiam rybkę po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety, za rybą po grecku nie przepadam - zdarza mi się jednak przygotowywać inne ryby i w inny sposób. Często na moim stole ląduje łosoś - w różnej formie. Dziś, chcę go przygotować w formie szaszłyków (przepis na nie znalazłem na stronie internetowej http://mowilosos.pl/)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...