wtorek, 15 kwietnia 2014

Kandyzowane pomarańcze


Przepyszny dodatek do deserów, wspaniała ozdoba do ciast, a także solo-  do filiżanki gorącej herbaty. Można zanurzyć je także w mlecznej/gorzkiej/białej czekoladzie- co kto lubi :) A już jutro przepis na sernik z tymi smakowitymi pomarańczowymi krążkami... :)

Składniki (inspiracja):
  • 2 pomarańcze
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.
Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.



 

2 komentarze:

  1. Pomysł na takie pomarańcze fantastyczny. Zapisuję i mam ochotę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do gorącej czekolady mmmm :-))) czekam na sernik!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...