sobota, 5 listopada 2011

Lasagne

Lasagne jest tradycyjną potrawą pochodzącą z Włoch. Połączenie makaronu, mięsa i pomidorów smakuje wyśmienicie:) Polecam nie tylko na jesienne wieczory! Przepis pochodzi z tej strony. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów z puszki
  • sos beszmelowy
  • makaron lazania
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 min, aby stała się bardziej zwarta. 

Smacznego !

 

Przepis bierze udział w akcji Viva Italia! w kategorii secondi piatti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...