Pyszna warstwowa sałatka, która była u nas w domu jedną z 12 potraw wigilijnych. Jest bardzo efektowna i sadzę, że może być również sałatką sylwestrową. A że śledzik lubi pływać...:)
Przepis zaczerpnęłam stąd.
Składniki (na dużą salaterkę):
- 4-6 śledzi - tzw. matjasów
- 2 cebule
- 2-3 ugotowane buraki
- 2 ugotowane marchewki
- 3-5 ugotowane ziemniaki (ugotowane w osolonej wodzie)
- 1-2 ogórki kiszone
- 2-3 jajka, ugotowane
- 25 dag sera żółtego
- majonez, sól, pieprz
Ser żółty ścieramy na tarce - na dużych oczkach.
Śledzie moczymy co najmniej 3 godziny w wodzie z niewielką ilością mleka, albo w samym mleku. Odsączamy, kroimy w 1,5 cm plastry.
Resztę składników (w tym jajka) ścieramy na tarce - albo kroimy w drobną kosteczkę.
W naczyniu układamy warstwowo: śledzie, dalej cebulę, smarujemy majonezem, solimy i pieprzymy. Na to kładziemy ziemniaki, marchewkę, znów smarujemy majonezem i dodajemy sól i pieprz. Następnie ogórki kiszone, buraki, znowu majonez, sól i pieprz. Na koniec posypujemy jajkiem i dajemy warstwę sera żółtego.
Sałatka najlepsza jest po kilku godzinach, albo lepiej całej nocy lodówce.
Smacznego!
piękne warstwy!
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
OdpowiedzUsuń