czwartek, 29 grudnia 2011

Sałatka warstwowa ze śledziem


Pyszna warstwowa sałatka, która była u nas w domu jedną z 12 potraw wigilijnych. Jest bardzo efektowna i sadzę, że może być również sałatką sylwestrową. A że śledzik lubi pływać...:)
Przepis zaczerpnęłam stąd.


Składniki (na dużą salaterkę):
  • 4-6 śledzi - tzw. matjasów
  • 2 cebule
  • 2-3 ugotowane buraki 
  • 2 ugotowane marchewki
  • 3-5 ugotowane ziemniaki (ugotowane w osolonej wodzie)
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2-3 jajka, ugotowane
  • 25 dag sera żółtego
  • majonez, sól, pieprz
Wszystkie warzywa, które mają być ugotowane, gotujemy osobno, marchewka może być z ziemniakami. Buraki, ziemniaki i marchew gotujemy nieobrane, by nie pozbawić ich soku. Obieramy po ostudzeniu.

Ser żółty ścieramy na tarce - na dużych oczkach.

Śledzie moczymy co najmniej 3 godziny w wodzie z niewielką ilością mleka, albo w samym mleku. Odsączamy, kroimy w 1,5 cm plastry.

Resztę składników (w tym jajka) ścieramy na tarce - albo kroimy w drobną kosteczkę.

W naczyniu układamy warstwowo: śledzie, dalej cebulę, smarujemy majonezem, solimy i pieprzymy. Na to kładziemy ziemniaki, marchewkę, znów smarujemy majonezem i dodajemy sól i pieprz. Następnie ogórki kiszone, buraki, znowu majonez, sól i pieprz. Na koniec posypujemy jajkiem i dajemy warstwę sera żółtego.

Sałatka najlepsza jest po kilku godzinach, albo lepiej całej nocy lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...