piątek, 20 kwietnia 2012

Superszybka i łatwa surówka obiadowa


Wiosna w pełni, a więc i na straganach więcej sezonowych warzyw. Aby dostarczyć naszemu organizmowi porządnej dawki witamin, która sprawi, że paznokcie będą znowu mocne, włosy lśniące a cera pełna blasku proponuję taką oto surówkę. Może być ona dodatkiem do obiadu, ale także sama stanowić lekką kolację czy drugie śniadanie. Jestem pewna, że zapakowana w pojemnik świetnie sprawdzi się również na pikniku.

Składniki:
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 papryki czerwonej
Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • koperek suszony
Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Składniki na sos wymieszać i polać surówkę. Wstawić do lodówki na 30 min.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Zawsze mam problem z surówkami i wrzucam do nich to, co jets aktualnie w domu. Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często taką robię i bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tą surówkę:0 czasami dodaję jeszcze pomidora lub ogórka:);:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lovelykate- polecam, bo jest nie tylko superszybka, ale to też skarbnica witamin:)

    Smacznie Zdrowo Tanio- To jedna z moich ulubionych, kiedy już na straganach pojawiają się świeże warzywa.

    Lena- Ogórek już jest:). A co do pomidora w kombinacji z ogórkiem to nie powinno się ich łączyć, ponieważ askorbinoza zawarta w ogórku niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak zachęcająco ,że chce się sięgnąć do tego pięknego talerza...

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi bardzo podobną.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...