wtorek, 26 lutego 2013

Quiche lorraine


Quiche lorraine czyli tarta z boczkiem i cebulą to klasyk wywodzący się z XVI- wiecznej Francji. Podobno był on przysmakiem księcia Lotaryngii- Karola III. I trudno nie podzielać zachwytu księcia- kisz nie dość, że był pyszny to dodatkowo szybki w przygotowaniu :) Polecam wszystkim mięsożercom :)

Składniki (inspiracja):
U mnie na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty lub tortownicę, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do piekarnika.

  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 200 g śmietany 18 %
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Boczek koimy w paski a cebulę w piórka. Na patelni podsmażamy boczek (około 2 minuty), dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do przestudzenia.

W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę i mleko. Dodajemy starty ser, przyprawiamy (sól i pieprz). Mieszamy dokładnie. Na podpieczony spód wykładamy podsmażony z cebulą boczek. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.

Smacznego! :)


 

11 komentarzy:

  1. ależ ten kisz pięknie wygląda :) ja bardzo lubię ze szpinakiem :) ale taki też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia widzę , że bardzo często komentujemy te same przepisy, i to samo nam smakuje:)

      Usuń
  2. wstyd, jeszcze tej klasyki nie przygotowywałam. zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Jezu jak ja lubię, jak ja bardzo lubię..." ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Dziewczyny za komentarze :) Kto nie przygotowywał- musi zrobić koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też muszę zrobić w najbliższym czasie, bardzo smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie i tak też musi smakować... :-)
    Justko, zapraszam na mojego bloga po odbiór wyróżnienia. Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie robiłam żadnej tarty, a Twój przepis zachwyca i zachęca do próbowania;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...