środa, 13 marca 2013

Pierogi z czerwoną soczewicą


To jedne z najlepszych pierogów, jakie miałam okazje jeść w swoim życiu. Czerwona soczewica jako farsz sprawdza się znakomicie, więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować jej w tym  wydaniu to polecam z całego serca! :) W szczególności, że zima nie odpuszcza a takie pierożki są idealne na mroźne dni.

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i  wlać gorącą wodę. Zacząć mieszać delikatnie widelcem, a gdy przestygnie- zagnieść rękoma. Pod koniec zagniatania dodać łyżkę oleju. Tak przygotowane ciasto wałkować i wycinać kółka.
 
Farsz (inspiracja):
  • 300 g soczewicy
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (u mnie więcej, ale podaję wersję delikatną)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Ugotować soczewicę (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub posiekać w blenderze. Cebulę smażyć powoli na sporej ilości oleju, aż zacznie lekko brązowieć, dodać marchewkę, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać roztarty czosnek, majeranek, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. 
Na wycięte kółka z ciasta nakładać po łyżce farszu, zlepiać brzegi i wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować około 3-4 min od momentu wypłynięcia.

Smacznego! :)


14 komentarzy:

  1. wstyd się przyznać, ale soczewicy nie jadłam:) a pierogi uwielbiam, muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jak najszybciej! :) Daję głowę, że Ci posmakują :)

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi z soczewicą! Twoje wyglądają wspaniale!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam:) W ogóle zauważyłam, że mają liczne grono fanów :)

      Usuń
  3. Właśnie myślałam o zrobieniu takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pierogi ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo, że pierogi lepię dość często, to takich jak u Ciebie jeszcze nie jadłam! Koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z soczewicą? super!! zrobię i dam znać jak mi wyszły!! pozdrawiam Cię gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze dzisiaj zamierzam skorzystać z Twojego przepisu na farsz :) Na ile pierogów mniej więcej wystarcza? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, chyba trochę późno odpowiadam, ale najwyżej pozostanie dla potomności :) Farszu starczyło na około 50 pierogów.

      Usuń
  8. A co z jajkiem do farszu?
    Rozumiem, że trzeba go dodać na koniec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jajko dodajemy na końcu wraz z przyprawami

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...