wtorek, 11 lutego 2014

Jabłecznik z kremem cappuccino


Już kiedyś wspominałam, że uwielbiam ciasta z jabłkami, a ten jabłecznik z kremem cappuccino z pewnością kwalifikuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych :) Polecam, masa jabłkowo- ananasowa ma ciekawy smak, a kołderka z bitej śmietany z dodatkiem czekoladowego cappuccino jest obłędna :) Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi zmianami.

Składniki (23 x 28) :

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Formę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. 

Masa jabłkowo- ananasowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 puszka ananasów
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i podprażyć w garnku. Po chwili dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wlać zalewę. Gotować kilka minut w garnku, co jakiś czas mieszając. Powstałą masę zblendować (jak ktoś woli może zostawić cząstki owoców), wyłączyć gaz i wsypywać po kolei galaretki, energicznie mieszając aż do rozpuszczenia. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.

Krem cappuccino:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • jedno opakowanie czekoladowego cappuccino
  • 2 śmietan- fixy (polecam dać 3 lub 4, albo zastąpić żelatyną, ponieważ moja masa nie była do końca "zwarta" aczkolwiek się nie rozlewala)

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino i śmietan- fixy, zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo - ananasową.


Posypać startą gorzką czekoladą. 

Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. Ale fajne ciacho, jablecznik z cappuccino :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto dla mnie:) uwielbiam jabłecznik i krem cappuccino:) chętnie je przetestuję w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa kombinacja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pysznie wygląda :) Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Dziewczyny za miłe komentarze :)

    Helen- jak przetestujesz koniecznie daj znać jak wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcam :) Taki domowy chleb smakuje o wiele lepiej a kiedy już upieczesz swój pierwszy bochenek z pewnością upieczesz i kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie chleb to pyszne ciacho :) Placek wyszedł rewelacyjne , zjadła bym kawałek do kawy :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Myślę, że i mnie zasmakowałoby takie połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...