piątek, 18 listopada 2011

Ciasto marchewkowe

Uwielbiam takie ciasta: wilgotne i ekspresowe w wykonaniu. Jeżeli ktoś lubi piernik to gorąco polecam to ciasto, ponieważ smakuje podobnie. No i ten kolor...:). Przepis wielokrotnie wypróbowany, z mojego starego zeszytu.



Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 3 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę, olej, marchew, proszek,, sodę i przyprawy. Piec 50 min. Posypać cukrem, polać lukrem lub polać roztopioną czekoladą:)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. "ze starego zeszytu". Wszyscy mają te przzepisy ze staregp zeszytu, a mnie się zawsze wydawało, że to jakieś nowe ciasto, które po prostu zrobiło błyskawiczną karierę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za ciastem marchewkowym - to pyszny sposob, by przemycic do swojej diety troche zdrowia w slodkim opakowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. To aż wstyd, ale nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Moja strata, bo wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jadłam i ciągle mi mało;) Uwielbiam to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają te kawałeczki marchewki w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lovelykate- musisz spróbować, jestem pewna, że ci posmakuje!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...