piątek, 27 stycznia 2012

Śmietankowo- maślane ciasto z truskawkami


Naszła mnie dziś ochota na coś bardzo letniego i wakacyjnego. A jakie owoce kojarzą się z latem, jeżeli nie truskawki! Postanowiłam wykorzystać przepis Asiek, ale jako dodatek zamiast jabłek dodałam wspomniane wyżej owoce. Ciasto wyszło wyśmienite! Bardzo delikatne i maślane :) Ze swojej strony gorąco polecam :)

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 125g roztopionego masła
  • 500 g mrożonych truskawek (nie rozmrażamy ich wcześniej)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45- 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

 Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, a ja tak uwielbiam truskawki, że narobilam mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, u mnie też truskawki zaliczają się do ulubionych owoców a w połączeniu z tym ciastem tworzą naprawdę pyszny duet :)

      Usuń
  2. Śmietankowego nie próbowałam. Jogurtowe jest bardzo dobre, ciekawe czy smakuje podobnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue, myślę że by Ci posmakowało :) ciasto jest puchate, mięciutkie i bardzo delikatne :)

      Usuń
  3. Zapach pieczenia ciasta z truskawkami - to musi być wspaniałe w środku zimy! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...