poniedziałek, 20 lutego 2012

Aromatyczna pomidorowa z białą fasolą


Jako że zima nie odpuszcza, postanowiłam przygotować zupę. Taką prostą, pachnącą latem i słońcem. Na blogu jadalne/pijalne znalazłam przepis na pyszną zupę pomidorową z białą fasolą. Zupka, dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca, ale jeżeli ktoś lubi może ją podać również z bagietką. Dodatkowym argumentem do jej zrobienia był czas, który zajmuje jej przygotowanie: jest to jedyne 20 minut!:) Polecam:)

Składniki (ok. 3 porcji):

* 2 ząbki czosnku (dałam łyżeczkę czosnku w proszku)
* średnia cebula
* puszka pomidorów
* puszka białej fasoli
* słodka papryka w proszku
* zielona pietruszka (opcjonalnie)
* kostka bulionowa
* łyżka mąki kukurydzianej (dałam pszenną)
* sól, pieprz
* oliwa

Przygotowanie:

Posiekać cebulę oraz czosnek (ewentualnie dodać czosnek w proszku) i podsmażyć na oliwie 3-4 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki i łyżkę papryki, chwilę poddusić. Wlać około 700 ml wody i dodać kostkę bulionową. Wszystko gotować 10 minut. Kolejno dodać fasolę z puszki i zagęścić zupę łyżką mąki pszennej wymieszaną z odrobiną wody. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 3 minuty. Voila! Aromatyczna zupa pomidorowa z białą fasolą gotowa do konsumpcji!:)


Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek strączków do zup. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyvia - :)
    Monikucha- proszę, częstuj się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez bym z checia zjadla taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza, szybka zupa z puszki. Cieszę się, że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa PYSZNA! jedyne co, to proszę zamienić łyżkę mąki na łyżkę albo dwie koncentratu pomidorowego, zupa będzie gęsta, treściwa, a mąka nie zabije kwasowatości pomidorów :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa PYSZNA! jedyne co, to proszę zamienić łyżkę mąki na łyżkę albo dwie koncentratu pomidorowego, zupa będzie gęsta, treściwa, a mąka nie zabije kwasowatości pomidorów :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...