Niedawno Sweet Housewife razem z marką Uncle Ben's organizowała konkurs, w którym trzeba było przesłać autorskie zdjęcie obrazujące deser w kolorach jesieni, w którym jednym ze składników jest ryż. Do wygrania był piękny pomarańczowy mikser. A że nie posiadam na stałe miksera w Warszawie, postanowiłam wziąć udział i przygotowałam takie oto ciasto :).
Torta di riso to ryżowe ciasto pochodzące z rejonu Emilia Romagna. Konsystencją przypomina trochę suflet z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu. Jeżeli więc lubicie ryż na mleku to jestem pewna, że ciasto Wam zasmakuje. Zapraszam więc na moją wersję włoskiego deseru torta di riso (inspiracje stąd i stąd).
Składniki (na formę o średnicy 26 cm)
- 500 ml mleka
- 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 pokrojone w drobną kostkę jabłka
- 15 dag orzechów włoskich w kawałkach
- łyżeczka cynamonu
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1/2 szklanki cukru
Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę. Dodać do masy ryżowej. Białka ubić i połączyć z resztą. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Całość piec 25 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 500 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan- fixu
- cukier, cynamon do posypania
Mus z jabłek:
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
Ciasto podawać z musem:)
Smacznego! :)
Wygląda super pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Tak też smakowało :)
Usuńależ pyszności! od razu nabrałam ochoty na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie, ta pierzynka mnie zachwyciła :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka kochana!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe jesienne kolory, a deser przepyszny, aż slinka cieknie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO widzimy, że kołderki i pierzynki na czasie...;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny!!Zamawiamy dwa kawałki do wieczornej kawki;)
Pozdrawiamy!!!
tapenda:):)