poniedziałek, 22 października 2012

Torta di riso z kołderką z bitej śmietany i musem jabłkowym


Niedawno Sweet Housewife razem z marką Uncle Ben's organizowała konkurs, w którym trzeba było przesłać autorskie zdjęcie obrazujące deser w kolorach jesieni, w którym jednym ze składników jest ryż. Do wygrania był piękny pomarańczowy mikser. A że nie posiadam na stałe miksera w Warszawie, postanowiłam wziąć udział i przygotowałam takie oto ciasto :).

Torta di riso to ryżowe ciasto pochodzące z rejonu Emilia Romagna. Konsystencją przypomina trochę suflet z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu. Jeżeli więc lubicie ryż na mleku to jestem pewna, że ciasto Wam zasmakuje. Zapraszam więc na moją wersję włoskiego deseru torta di riso (inspiracje stąd i stąd).

Składniki (na formę o średnicy 26 cm)
  • 500 ml mleka
  • 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 pokrojone w drobną kostkę jabłka
  • 15 dag orzechów włoskich w kawałkach
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/2 szklanki cukru
Mleko zagotować, dodać ryż i sól. Gotować do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (mieszać, bo lubi się przypalać). Całość ostudzić, dodać pokroje jabłka, orzechy i cynamon. Wymieszać.

Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę. Dodać do masy ryżowej. Białka ubić i połączyć z resztą. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Całość piec 25 minut w 180 stopniach.

Krem:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan- fixu
  • cukier, cynamon do posypania
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan- fixem na sztywno. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Wierzch posypać cukrem a następnie cynamonem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 Mus z jabłek:
  • 2 jabłka
  • łyżeczka  cynamonu
  • łyżeczka cukru
Jabłka pokroić, dodać łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 min, aż jabłka się rozpadną.

Ciasto podawać z musem:)

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. ależ pyszności! od razu nabrałam ochoty na coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się obłędnie, ta pierzynka mnie zachwyciła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś smaka kochana!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe jesienne kolory, a deser przepyszny, aż slinka cieknie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzimy, że kołderki i pierzynki na czasie...;)
    Bardzo apetyczny!!Zamawiamy dwa kawałki do wieczornej kawki;)
    Pozdrawiamy!!!
    tapenda:):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...